Knygos ir iššūkiai mūsų gyvenime

AURELIJA ANANJEVAITĖ


Praėjusių metų pabaigoje nusprendžiau sudalyvauti „Knygų iššūkis 2013“. O po kelių dienų susimąsčiau: kas paskatino mane sudalyvauti šiame iššūkyje? Juk iššūkių mūsų gyvenime tikrai pakanka. Vienus iššūkius mums pateikia gamta, kitus – amžiaus tarpsniai, trečius – mūsų artimieji ir draugai. O pačius įdomiausius ir netikėčiausiu iššūkius pateikia pats Gyvenimas.
Taigi, pradėjau gilintis, kuo svarbūs iššūkiai žmogaus gyvenime, ir ieškoti to, ko dar nežinau. Ir atradau, jog žmonės nuolat bando išsiaiškinti, koks yra didžiausias gyvenimo iššūkis. Viename internetinių puslapių net atradau pateiktą tokį gyvenimiškų iššūkių trejetuką su klausimu – daugumai žmonių didžiausias iššūkis yra:
·         ramiai priimti tai, ko negali pakeisti?
·         turėti drąsos pakeisti tai, ką gali?
·         išmintingai suprasti žmonių skirtingumą?
Iš tiesų, sunku nuspręsti, kuris čia pats pačiausias, nes su kiekvienu iš šių iššūkių tenka susidurti kasdien (bent jau apie juos pagalvojame). O kas mums iš tų iššūkių? 
Žinokit, ieškojau įvairiausiais būdais, bet vis dėl to labiausiai patiko man senas geras paaiškinimas, jog iššūkiai paskatina mus mokytis ir tobulėti. Kitaip tariant, pereiti iš komforto zonos[1] į mokymosi zoną[2] bei tokiu būdu praplėsti savo komforto zoną. Ir kartais mes tai darome savo noru. Kartais nusprendžiame įstoti į universitetą, kartais išvykti į kelionę, o kartais persikraustyti  į nepažįstamą kraštą. O vieni spontaniškiausių iššūkių mūsų gyvenime – lažybos.
Prisipažinkite, jog ne kartą teko pasakyti: „Lažinuosi...“ „Ei, lažinamės...“. Tokiu būdu imame ir patys išžengiame iš savo komforto zonos ir surizikuojame. O po to pagalvojame: kodėl aš taip pasielgiau?
Mokslininkai Learner ir Keltner atrado, jog labiausiai linkę rizikuoti nervingi, besibaiminantys asmenys. O pikti ir daug kuo nepatenkinti žmonės yra mažiausiai linkę rizikuoti. Be to, dažnai dalyvauti loterijose, konkursuose ir susilažinti gali sutikti lamingi ir gyvenimu besimėgaujantys žmonės. Tuo tarpu Kugler su kolegomis atskleidė, jog emocijos neturi jokios įtakos norui rizikuoti. Taigi, sunku suprasi, ar skirtingos emocijos lemia, kada dažniau, o kada rečiau lažinamės ar kitaip rizikuojame. Tikriausiai, viskas priklauso nuo asmenybės?      
Savo dalyvavimą „Knygų iššūkyje 2013“ prilyginčiau lažyboms, kur su didžiuliu džiaugsmu susilažinau su savimi ir daugybe nepažįstamų internete besilankančių žmonių. Išžengiau iš savosios komforto zonos ir drauge su kitais ryžausi tobulėti. Ir tobulėsime šiuo atveju dvigubai: praplėsime savo literatūrines žinias ir mokysimės laikytis įsipareigojimų. O kadangi, jaučiu, kad per mažai rizikuoju, tai ir su jumis dalinuosi savo 12 knygų sąrašu:

1.      Chesterfield - "Laiškai sūnui"
2.      Samuel Shem - "Dievo namai"
3.      Samuel Shem - "Vargo kalnas"
4.      William Paul Young - "Trobelė"
5.      Irvin D. Yalom - "Kai Nyčė verkė"
6.      Mark Haddon - "Tas keistas nutikimas šuniui naktį"
7.      Michail Bulgakov - "Meistras ir Margarita"
8.      Luois Sahar - "Berniukas mergaičių tualete"
9.      Curt Vonegut - "Katės lopšys"
10.  Terry Pratchett - "Mažieji dievai"
11.  Umberto Eco - "Fuko švytuoklė"
12.  Elizabeth Gilbert - "Valgyk. Melskis. Mylėk"

2 alternatyvios knygos:
1.      Erich Maria Remark - "Triumfo arka"
2.      Lewis Carrol - "Alisa Stebuklų šalyje ir Veidrodžio karalystėje“
  
Taigi, mesti ir priimti iššūkius verta, nes taip ir mokomės, ugdome savo įgūdžius ir praplečiame savo galimybes. Todėl užbaigdama norėčiau paklausti jūsų: su kokiu iššūkiu jūs šiandien susidorojote? Ką išgyvenote įveikę šį iššūkį? Gal norisi įveikti dar vieną iššūkį?


[1] Komforto zona (angl. comfort zone) – aplinka, kurioje žmogus veikia įdėdamas mažiausiai pastangų ir dažniausiai niekuo nerizikuodamas (White, 2009).
[2] Mokymosi zona (angl. performance management) – aplinka, kurioje gali būti didinamas žmogaus darbo našumas ir tobulinti savo įgūdžius (White, 2009).  Tačiau, jei mokymosi zonos ribos bus peržengtos, bus pasiekta panikos zona (angl. danger zone), kai žmogus jau nebe tobulės, o išgyvens tik nerimą ir gal puls į paniką.  

žymės: